Frijoles Borrachos

Ingrediënten

  • 500 gram kidneybonen/bruine bonen

  • Eén flesje bier, (liefst Mexicaans)

  • 150 gram spek, in blokjes

  • Drie teentjes knoflook, fijngehakt

  • Twee uien, fijngesneden

  • Drie tomaten, in blokjes

  • Twee jalapeños, fijngehakt

  • Anderhalve theelepel komijn

  • Anderhalve theelepel oregano

  • Eén eetlepel bruine suiker

  • Verse koriander of peterselie

  • Sap van een halve limoen

  • Olie

  • Peper en zout

Bereiding

Bak het spek krokant in een beetje olie en zet het vuur lager, voeg de ui en de knoflook toe en fruit tot de ui glazig is. Voeg de tomatenblokjes toe en breng het geheel op smaak met de jalapeños, komijn, oregano, bruine suiker en 3/4 van het limoensap. Roer geregeld door op laag vuur, tot de tomaten zacht zijn. Voeg de bonen toe en schep het geheel goed om. Zet het vuur hoog, maak een open plek aan de zijkant van de pan en voeg het bier rustig en in etappes toe. De alcohol verdampt hierdoor licht en dit komt ten goede aan de smaak. Laat het geheel nog zo'n tien minuten sudderen. Dien op met de koriander/peterselie, breng op smaak met peper, zout en de restanten van het limoensap.

Eet smakelijk!

Tip: lekker met tortilla chips en avocado.